צור קשר

שם מלא
טלפון
דוא"ל
תוכן

יצירת רוגע והרפייה

מה שאינו מאפשר לחיות ברוגע יחסי היא העובדה שהחיים כפי שהם נראים ונחווים על ידי רובנו מייצרים לחץ נפשי מכך שיש כל הזמן הכרח להגיב, להחליט מהר, לתת מענה, למצוא פתרון, להגיע בזמן בדרכים פקוקות.

מה הם החיים בלחץ כתופעה שכיחה בחיים המודרניים? 
ואיך ניתן לעשות שינוי בתודעה ובהרגלים כדי לקרב אותנו לרוגע והשלווה הרצויים לנו? 

א. חיים בלחץ נפשי (STRESS): 

מדובר כי מחלת התקופה בה אנו חיים היא חיים במצב של לחץ נפשי .
מקורות הלחץ הם עודף גירויים, משימות ודרישות יחסית למשאבים הנפשיים והפיסיים הזמינים לאדם במצבים רגילים, כשהוא נדרש בהקשרים אלה להגיב לשינויים תכופים ולהסתגל אליהם. מצבים אלה יכולים להיות בחברה, במשפחה ובעבודה כשהדוגמאות לכך הן רבות: כשאדם נדרש או נאלץ לפעול בלוח זמנים צפוף, להגיב באופן מידי וישיר, להתייחס בו זמנית למספר גירויים ודרישות, או שהוא חייב להגיע לתוצאה מסוימת בזמן נקוב, כשהוא מצוי בעמדה של אחריות, כאשר על המאזניים מונחים נושאים כבדי משקל בעניינים של בריאות, כסף או חיי אדם ועוד. במצבים אלה אדם יכול להתנסות בדרגות שונות של לחץ נפשי.

לדברי חוקרים, אחוז גדול מהפניות לרופא המשפחה מקורן בתגובות לחץ, חרדה ודיכאון שמתבטאים דרך הגוף בכאבים שונים, חוסר נוחות, עצבנות, הפרעות שינה, ונטייה לחלות. היום, כשאדם אומר "אני לחוץ", הוא מקבל הבנה מהסביבה כי זו חוויה שכיחה המוכרת לרובנו. אימא לחוצה בבקרים כי היא צריכה להעיר את הילדים ולהכין אותם לבי"ס, והיא לחוצה לצאת לעבודה בזמן בתוך תנועה עמוסה ומלחיצה. הילד לחוץ כי יש לו מחר בחינה וכיו"ב.

ביטויים של לחץ: לחץ נפשי זמני או מתמשך יכול להתבטא במישור הגופני הנפשי והרוחני בסימנים וסימפטומים שונים כגון הרגשת תשישות, מצבי רוח, צמצום עניין בפעילות של המשפחה או במפגשים חברתיים, אכילת יתר או עישון ושתייה מופרזים, קשיי שינה וריכוז, עצבנות, חוסר סבלנות וכיו"ב. התופעה הידועה כ"שחיקה" הנה אחת התוצאות של לחץ מתמשך בעבודה או/ו בתחומי חיים נוספים.

התמודדות עם לחץ: הצעד הראשון להתמודדות עם לחץ והשלכותיו הוא ללמוד לזהות אותו ולהכיר בקיומו. הצעד הבא הוא לאתר מוקדי לחץ [stressors] ולרכוש כלים להקלה לפתרונות ולהתמודדות.

 ב. מהו אותו "מקום" של רוגע שאנו מחפשים?

מתוך תהליך ההתפתחות האישי שלי כאדם וכפסיכולוג, זהו הנושא המרכזי שבו אני עוסק ומשותף לכולנו-הנושא והמהות של החיפוש שלנו להיות בטוב. והמטרה והסיבה שכולנו במסע שמהותו שינוי וגדילה.

עבורי - "המקום" הזה יכול להיות מופעל לפעמים על ידי מקום פיזי – עץ מסוים בחורש או בשיפולי הר באזור מגורי, שפת הים בשעות בקר או ערב; מקום פיזי, המאפשר לתפוס מרחק מההמולה, להתחבר לרוגע , לתת לנפש ולתודעה להיפתח, כפי שפותחים ספר או כמו דלת אל מרחב ענק של חיים ואפשרויות מעבר למוכר. לפעמים ה"מקום" הזה יכול להיפתח ולהתקיים כתוצאה ממשהו שמשפיע עלינו כמו מוזיקה. ההבנה וההכרה שלי היא שבלעדי "המקום" הפרטי הזה,לא ניתן לחיות חיים של משמעות ושקט.

את המקום הזה עליי ללמוד להגדיל ולהעמיק.

אני מחפש את המקום הזה בנפשם של מטופלים שלי, ולרוב הם מוצאים אותו במהלך הטיפול.

ג. טכניקות הרפיה.
בתחום הפסיכולוגיה והטיפול הנפשי הרפיה ודמיון מודרך הפכו לחלק מקובל וטבעי בארגז הכלים בטיפול הנפשי, בצד היפנוזה עתיקת היומין לפני ואחרי פרויד. המטרה בהרפיה, דמיון מודרך והיפנוזה היא ליצור מצב נפשי ומצב תודעה בו יש יותר נגישות לפעילות הנפשית מתחת להכרה המודעת הרגילה. במקביל, התפתחו טכניקות שנועדו לאותן מטרות: השגת שחרור מלחץ ורוגע, בהן אני משתמש ומתמקד במשך שנים – ביופידבק, EMDR, EFT.

ד. מצב תודעה

רוגע תלוי קודם כל במצב תודעה – בתפיסת המציאות, בערכים, בפיתוח היכולת להתבונן בעצמי ובאחרים ובמשמעויות של מה שקורה ביחסים עם עצמנו ועם אחרים. התבוננות  היא עיון, מחשבה חוקרת, מעמיקה, הסתכלות פנימית, אל תוך הדברים, הסתכלות פנימית בעצמי, בלי לשפוט, למהר לתת שם והגדרה למשהו. מה מתעורר בך? איך הדברים נראים לך?

תתבונן במים בנחל או ברכה או ים..המים נמצאים בתנועה. גועשים. שקטים. צלולים. עכורים וכך הלאה. הם משנים את צורתם והופעתם. כך גם דברים אחרים. זהו עולם של "תופעות". איך שהעולם נגלה לנו. הם משקפים לנו משהו. לפעמים יכולים לראות בהם בבואה של עצמנו. זוהי דרך לתאר "רפלכסיה", מחשבה, הרהור, מה משתקף לנו מעצמנו ומהסביבה.

תהליך זה אינו בהכרח "נוח" או מרגיע. לומדים לעשות אותו בעבודה עצמית או בהדרכה ובדיאלוג. מי שמתנסה במדיטציה או בויפסאנה פוגש את התהליך הזה.

הטכניקות השונות המוזכרות לעיל- הן כלים לשחרור מתחים שנוצרים בנפש ובגוף מתוך אורח החיים  בו אנו נדרשים להגיב, להשיג, להתמודד, לעמוד בצפיות, להלחם על מקומנו, להגשים, למצוא קשר ושייכות, ובעיקר לשרוד.

מלבד מתח ולחץ נפשי, ישנו גם סבל הנובע מכך שלרוב איננו במודעות ובהבנה מספיקים לגבי מה שמפעיל ומנהל אותנו וההכרה בכך שהחיים עם כל הטוב שבהם, כרוכים גם בסבל.  החיים בתשומת לב, מודעות והכרת עצמנו,  פירושם לא להגיב ולפעול מתוך "אוטומט" והתניות שגדלנו עליהם . ראה מאמר שלי  "אני חושב – אני לא קיים?"

ה. קטע לתרגול הקשבה והתבוננות:
פירטו על מיתר בגיטרה או הקישו על קליד במרכז מקלדת הפסנתר. הקשיבו לצליל באוזניים פתוחות עד שהוא נעלם לגמרי. אל תפסיקו להקשיב מהר מדי; המתינו עד שלא ייוותר שום דבר מוחש מההקשה המקורית. שימו לב איך מחשבות מתקהלות, ושימו לב למגוון השלבים של התאדותן. צליל מוזיקלי יכול לאדות מחשבות. זה הסוד הגלוי של עשיית מוזיקה. גרמו למיתר לרטוט שוב, מקדו שמיעתכם באנרגיה שלו ושקעו לתוך היעלמותה. היצירה הקטנה הזו תמיד תתגמל אתכם. כמו חופשה נעימה – בה השהייה בה היא הגמול על הדרך להגיע אליה.
***מתוך "להקשיב", מאת וויליאם אלאודין מאתיו, פסנתרן ומוסיקאי אמריקאי.


מוזיקת תדרים- המביאה את גלי המוח להדהוד עם תדר גבוה בה היא מופעלת


 

להרחבה קרא במאמרים:

טכניקת הרפיה ככלי טיפולי במצבי דחק

לנשום או לא לנשום

שיטת ה-Emotional Freedom Technique : היסטוריה, רציונאל ויישום בפסיכותרפיה / ד"ר נורית מרכוס ומנשה כהן

חשיפה ושחרור אמונות-מייצרות-דחק בטיפול בשיטת EFT: הדגמה באמצעות תיאור מקרה