צור קשר

שם מלא
טלפון
דוא"ל
תוכן

התקף חרדה

"פתאום הרגשתי שאין לי אוויר, שהדופק מהיר, חשבתי שקרה לי משהו. במיון אבחנו התקף חרדה והמליצו לפנות לטיפול פסיכולוגי".

זהו מצב שכיח להתקף חרדה. מי שעובר התקף חרדה לעתים לא מבין מה ולמה זה קורה לו.

באופן עקרוני אדם חווה איום ממשי (נשמע פיצוץ ברחוב) או דמיוני (מחשבה על כשלון בבחינה או אסון) שמצית את מערכת החירום בגזע המוח. כשמערכת זו מופעלת התגובה באורגניזם (אדם או בעל חיים שמותקף) היא של לברוח, לתקוף או להתמודד, או שהאורגניזם נעשה משותק וקופא. מערכת תגובה זו ידועה כ fight-flight-freez

התקף חרדה הוא התקף של פחד, לחץ ומועקה, אשר מלווה בדרך כלל בסימפטומים פיזיים שונים. ברוב המקרים התקף כזה נמשך בין מספר דקות ללא יותר מכמה שעות. חלק מהאנשים אשר עוברים התקף חרדה, בפרט בפעמים הראשונות, פונים לעזרה רפואית בגלל החשש שמדובר בהתקף לב או בהתמוטטות גופנית.

בזמן התקף חרדה המערכת מופעלת גם כשאין מקור איום או סכנה ברורים, מה שיכול ליצור אצל האדם תחושות קשות ומפחידות. 

התקפי חרדה יכולים לנבוע ממגוון סיבות ביניהן: בעיות בריאותיות שונות | מצבי לחץ קשים | ביטוי של מצוקה רגשית פוביה מגורם ספציפי (למשל טיסה, הופעה לפני קהל, מבחן וכו') | צריכה של חומרים מעוררים או תרופות | בעקבות טראומה נפשית | בעקבות פגוע או תאונת דרכים מופיעים התקפי חרדה על רקע האירוע הטראומטי שלא עובד וטופל- במקרים אלה התקפי חרדה יכולים להופיע לאחר שטופלו הנזקים הפיזיים.

איך עוזר הטיפול הפסיכולוגי?

למוח החושב - התקף חרדה אינו "רציונלי".
מבחינת חוקי ההישרדות והאינסטינקטים - זוהי תגובה מותאמת למצב החירום. 

הטיפול הפסיכולוגי מגשר בהדרגה בין ההיגיון הרגיל לתגובת ההישרדות, כאשר אדם מפתח מודעות למה שמייצר את החרדה מצד אחד, ולומד לשלוט בה מצד שני.

לעתים ניתן להיעזר בטיפול תרופתי מתאים.